• 10
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

Digitális nyomtatás a faiparban

2015.08.22.

A digitális nyomtatás a faiparban nem új keletű, laminált ill. akril felületű ajtófrontokon már jó néhány éve elérhetők az egyedi minták vagy akár lapfelületre kinyomtatott fényképek.

A közelmúltban a JAF Holz Ungarn Kft. is elindította digitális nyomtatás szolgáltatását, amely ezen a területen a lehetőségek széles körű bővülését jelenti a bútorgyártók és a belsőépítészek számára. A minőség és a nyomtatható anyagok sokfélesége vonatkozásában egyedülálló az új szolgáltatás.

Egyedi megrendelésre, bármilyen mintázat vagy egyénileg hozott kép rányomtatható a választékban szereplő hordozókra. Már meglévő minták is digitalizálhatók és így reprodukálhatók, de kisméretű minták sokszorosításával táblaméretű ismétlődő motívumok is elkészíthetők.

Digitális nyomtatás a faiparban

Alapvető ismérvei, hogy akár nagy felületekre is alkalmazható, nagy felbontásban és még az sem elvárás, hogy a felület tökéletesen homogén, sima legyen. További érdekessége, annak ellenére, hogy itt egy direkt nyomtatásról van szó, a nyomtatott felület minősége felveszi a versenyt (sőt néhány vonatkozásban túl is szárnyalja) a dekorlemez tulajdonságaival, így például jó vegyszerálló, karcálló, kopásálló, hő- és fényálló tulajdonságokkal rendelkezik, miközben teljes egyediséget garantál. A technológia során először megtörténik a nyomtatás, majd a felületre felhordásra kerül egy UV-lakk réteg. Lényegében ez biztosítja a felület tartósságát és a nyomtatott kép védelmét. A jogszabályoknak való megfelelés szempontjából nagyon fontos, hogy a nyomtatás készülhet a nehezen éghető lapoktól kezdve akár A2, „nem éghető” kategóriájú termékekre is, így nincsenek korlátok a termékek felhasználási területeit illetően.

HORDOZÓLAPOK
A hordozólapok vonatkozásában különféle anyagok, táblaméretek és vastagságok állnak rendelkezésre. Legegyszerűbb talán a natúr forgácslap, amelynek digitális nyomattal ellátott változata Lifestyles Board névre hallgat. Általános célokra javasolják bárhol a belső terekben. Ugyanez a típus elérhető nehezen éghető és nem éghető forgácslaphordozón, amely a kiállításépítésben, boltberendezésben tökéletes választás. A Lifestyleboard A2 nem éghető lapokat jelent. Ebben az esetben gipszkartonra történik a nyomtatás. Ez a típus repterek, kórházak, szállodák, középületek berendezésekor nyújt alternatívát. A Lifestyle HPL hagyományos dekorlemezre történő nyomtatást jelent.

Digitális nyomtatás a faiparban


A technológia előnye, hogy bizonyos fokig strukturált felületeken is lehetőség van képek elhelyezésére, így például tömörfán. A rendszerben szereplő Struktur Board hordozója 3-rétegű táblásított lucfenyő lap. Talán itt mutatkozik meg leginkább a minőség, hiszen ezen a felületen is tökéletesen sima nyomatok készülnek.
Vizes helyiségekben ajánlott a DIBOND® digital 2x0,2 mm fedőréteggel és egy LDPE típusú polietilén maggal készülő termék, amely Lifestyleboard SPA névre hallgat. Nagyon fontos eleme az alapanyag-kínálatnak az üveg. Rengeteg lehetőséget kínál az alkalmazása, és az igény is egyre nagyobb a festett üvegek után most az egyedileg nyomtatott változatokra is.
Az új szolgáltatásban rejlő lehetőségek tárháza sokkal nagyobb mint gondolnánk, ennek bemutatására a JAF Holz magyar nyelven kiadott egy közel 60 oldalas katalógust, amely elérhető a cég kirendeltségein vagy a területi képviselőknél országszerte. Az ajtófrontokon túlmenően megfelelő kreativitással a digitális nyomtatás szinte bármilyen felületen megjelenhet a lakásban vagy a közületekben. A falon, az asztalon, a térelválasztókon, a bútoron, akusztikai paneleken, üvegen… és még sorolhatnánk.

vissza

Kapcsolat

Bencsik Zoltán

faipari mérnök, asztalos egyéni vállalkozó

Tel: +36-30/758-2540

E-mail: favoritasztalos@gmail.com

            zoli@favoritasztalos.hu

Adószám: 66996664-2-42